Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл 

Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл 

📣Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою запрошує на Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл (21 – 23 серпня 2024 р., Львів).

🔶 Перший форум відбувся у серпні 2018 року за участі 250 учасників з 36 країн світу.

🔶 Другий форум – у грудні 2022 року (онлайн) за участі 280 освітян із 40 країн світу.

Найвагомішими результатами перших двох форумів стало втілення ідей учасників – створення інноваційного продукту – порталу "Український освітній всесвіт", комунікаційного майданчика і бази даних українських освітніх закладів за кордоном: https://vsesvit.miok.lviv.ua/

🔶 Третій Форум ставить на меті дати відповіді на виклики, які постали перед українською освітянською спільнотою за кордоном у зв’язку з повномасштабною війною та масовою еміграцією українців.

ℹ️ Результати опитування, яке провів МІОК у грудні 2022 року серед педагогів українознавчих суботніх та недільних шкіл, підтвердили необхідність проведення чергового Форуму як платформи для продуктивного діалогу, обміну досвідом і навчання вчителів та адміністраторів у нових умовах збільшення чисельності учнів (серед яких велика кількість російськомовних), потребу деколонізації освітнього процесу та психологічної підтримки дітей, травмованих війною.

У зв’язку з цим Третій Форум розглядаємо як майданчик для професійної та особистісної комунікації, пошуків та розробки нової дорожньої карти, якою рухатиметься у майбутньому педагог, розвиваючи українську школу, базовану на українських традиціях, та збагачену інноваційними підходами.

Складові Форуму:

• VІІІ Міжнародна конференція "Українська мова у світі";

• Лабораторія творчих ідей;

• Світові кафе.

Конференція. Питання української мови у світі учасники розглядатимуть у контекстах трансляції правдивих знань про Україну через школу та її промоції через вищі українознавчі студії та освітньо-культурні центри.

Лабораторія творчих ідей – презентація найкращих педагогічних практик українського учителя за кордоном. Для цього МІОК спільно з освітньою реферантурою Світової Федерації Українських Жіночих Організацій та Світовою Координаційною Освітньо-Виховною Радою Світового Конґресу Українців займається вивченням та відбором кращих практик навчання предметів українознавчого циклу та окремих сучасних тематичних блоків, які буде представлено на Форумі з метою їх вивчення та обговорення.

Світові кафе – обговорення актуальних питань та розробка пропозицій до стратегії розвитку української освіти за кордоном.

Очікуваний результат Третього Світового Форуму:

• розробка дорожньої карти розвитку української освіти за кордоном в нових умовах;

• напрацювання рекомендацій для імплементації набутого досвіду роботи з дітьми-втікачами від війни в освітній та виховний процеси українознавчих шкіл;

• напрацювання пропозицій до розробки та створення стратегії розвитку українознавчих суботніх та недільних шкіл за кордоном.

Реєстрація на форум і конференцію за покликанням: https://cutt.ly/nwLvGFrS до 31 травня 2024 року.

Підтримати проєкт