Леся Українка і Естонія

Леся Українка і Естонія

«Я пройшла прекрасне і складне життя.

Мені доля подарувала щастя – залишити свій слід на землі,

 на якій народилася та яку прославила.

Мене називають: Одержимою, Співачкою досвітніх вогнів,

Квітка Ломикамінь, Дочкою Прометея!

А я - зірка, повірте, зірка, яка спалахнула і згасла»

Л.Українка

Леся Українка і Естонія

Повертаючись із Санкт-Петербурга в Україну наприкінці лютого 1900 року Леся Українка відвідала Дерпт (Тарту). В той час там жив її брат Михайло Косач. Він був приват-доцентом Дерптського університету. Велике враження справила на поетесу багата університетська бібліотека. В книзі запису почесних гостей залишився автограф Лесі Українки. В бібліотеці зберігається і перше видання збірника віршів поетеси «Думи і мрії». Недовго гостювала Леся Українка у брата. Дні її перебування припали на Шевченківські дні. Українська «Громада» організувала традиційний вечір, який був присвячений великому пророку. На цьому вечорі поетеса прочитала кілька своїх віршів.

В пам'ять про відвідини естонської землі на фасаді тартуського будинку, де зупинялась Леся Українка, Посольство України в Естонській Республіці 25 лютого 2001 року відкрило меморіальну дошку.

Про цю сторінку життя Лесі Українки, яка дорога і цікава нам, естонським українцям, ми обов’язково розказуємо нашим учням.

2019/2020 навчальний рік в українській недільній школі «Стожари» закінчувався екскурсією м.Тарту. Ми ходили вуличками старого міста і уявляли собі, як 120 років тому Михайло Косач прогулюючись з своєю сестрою ділився своїми враженнями про університет, місто…. Завітали і до будинку в якому жила поетеса.

Посилені заходи у зв’язку з карантином спричиненим вірусом COVID-19, не дали нам повної можливості, як це робимо ми щорічно, зустрітися у колі нашої спільноти: читати її вірші, виконувати любимі Лесині пісні, бавитися у ті дитячі ігри, які так любила мала дівчинка. Але й дистанційне навчання не стало на заваді затьмарити це свято. Про те, як у нас це вийшло у цьому відеоролику  usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/1B_TZdvy5d4ELhXM_Payh_XSy3_y7nGHC/view?

 

Підтримати проєкт