Українські освітяни світу, незабаром стартує 1 етап Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика

Українські освітяни світу, незабаром стартує 1 етап Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика

Цьогоріч Світова координаційна виховно-освітня рада розробила завдання для учнів діаспори у 4-ох вікових групах: 8-9 років, 10-11 років, 12-13 років, 14-16 років. Для цього ми створили робочу групу із досвідчених учителів-практиків з різних регіонів світу, які працюють в українському шкільництві діаспори. Для мене як очільниці Світової координаційної виховно-освітньої ради було важливо, щоб ці завдання містили національно-патріотичний чи громадянський сенс. Дякую щиро авторам, що врахували цю рекомендацію.

Усі завдання для 1 етапу конкурсу погоджено з Міністерством освіти та науки України та невдовзі вони будуть вам надіслані завдяки співпраці з Міністерством закордонних справ України через посольства та консульства.

❗️Важливі моменти:

1. Перший етап конкурсу передбачає написання завдань учнями на рівні українських суботніх чи недільних шкіл. Переможців у кожній з вікових категорій визначає компетентне журі на рівні навчального закладу.

2. СКВОР СКУ рекомендує проведення 1 етапу Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика 26 жовтня у суботніх та 27 жовтня 2024 року у недільних школах діаспори, який буде приурочений Дню української мови та писемності.

3. Якщо до вас як засновників чи учителів українознавчих діаспорних шкіл звертатимуться батьки дітей, які не відвідують з якихось причин ваші освітні осередки, проситиму вас допустити таких учнів до написання завдань конкурсу. Наша мета - популяризація української мови у світі та залучення кожної української дитини в україномовний освітній простір.

4. Усі завдання , запропоновані та розроблені СКВОР СКУ, є ОРІЄНТОВНИМИ . Ми розуміємо , що кожен регіон світу, і навіть різні країни одного і того ж регіону мають різний рівень володіння українською мовою, тому підлаштувати завдання під увесь світ - неможливо . У звʼязку з цим ви маєте широку автономію , щоб адаптувати запропоновані варіанти вправ , під вікові та індивідуальні особливості учнів саме вашої країни перебування . Взаємодія і спільнодія ґрунтується на довірі.

5. Переможці першого етапу братимуть участь у другому етапі ( на рівні країни перебування) конкурсу.

6. Методичні рекомендації щодо проведення 2 етапу ( на рівні країни) Міжнародного конкурсу української мови імені Петра Яцика, який відбудеться на початку березня, ми надішлемо згодом.

❗️Запрошую до участі у Міжнародному конкурсі української мови імені Петра Яцика українські школи Європи , Центральної Азії , Близького Сходу, Африки, Північної та Південної Америки , Австралії та ін. Завдяки вам, колеги, української мови у світі стає більше . Вірю, що цьогоріч українці діаспори будуть чисельними учасниками конкурсу. Звісно, у нас будуть переможці , але не буде переможених, бо цей конкурс - це не про змагання , а про престиж української мови у світі.

P.S. Проситиму про поширення цього допису задля якнайширшого інформування.

З повагою - Люба Любчик, очільниця Світової координаційної виховно-освітньої ради

Підтримати проєкт